uluslararası
afiş tasarımı sergisi
"çocuk hakları"
20-27 kasım 2024
can akengin sanat galerisi
jüri değerlendirme
13-15 kasım 2024
başvuru tarihleri
10 eylül-10 kasım 2024
seçilen tasarımların ilanı
16 kasım 2024


biz kimiz?






Onlyposters, sosyal konulara dikkat çeken posterleri sergileyen, kâr amacı gütmeyen ve tasarım etkinliklerine yönelik bir web sitesidir. Bu platform özellikle tasarımcılar, tasarım öğrencileri ve sanatçılar için oluşturulmuştur ve yalnızca çevrimiçi poster sergileri içindir.
Çocuk hakları konusunda farkındalık yaratmayı ve bu önemli konuyu topluma görsel olarak sunmayı amaçlıyoruz. Posterlerimizin her biri çocuk haklarına dikkat çekmek ve bu konuda farkındalık yaratmak için özenle tasarlandı.








çağrı metni
20. Yüzyılda küreselleşen toplum ile teknoloji, sosyal ve kültürel olanaklar gibi insan yaşamını kolaylaştıran kavramlar gelişmiştir. İnsanın varoluşunun ve yaşam mücadelesinin devam ettiği bu süreçte, toplumun değişen yüzü ve toplumsal sorunların görünürlüğü ise artmıştır. Bu gelişmeler doğrultusunda özellikle 20. yüzyılın sonlarında insan hakları adına çok büyük toplumsal değişimler başlamıştır. Çalışma koşulları, çocuk ve kadın haklarının korunması, ırkçı ve dini baskıların getirdiği azınlık hareketlerinin başarılı olduğu bu dönemde insancıl hukukun temelleri de oluşmuştur. 21. Yüzyıla kadar devam eden bu süreçte hala kadın ve çocuk hakları adına toplum içerisinde büyük mücadeleler verilmektedir.
Çocuk hakları demişken... Bir çocuğun hakkını neden savunmak gereği duymalıyız ki?
Çocuk, bir topluma özgü en saf kavramdır. Çocuk, oyundur. Çocuk, eğitimdir. Çocuk, ailedir. Çocuk, güven isteyendir… Bir çocuk bundan fazlası olmamalıdır ve olmaya zorlanmamalıdır. Çocuk bir işçi olmamalıdır. Çocuk, gelin olmamalıdır. Bir çocuk anne olmamalıdır. Bir çocuk güvenli bir ailede güvenle var olmalıdır. Çocuğun yeri okuldur. Çocuk, oynamalı, gülmeli, mutlu olmalı ve dünyanın en saf, en doğal halini yaşamalıdır.
Peki bu ifade edilenler her çocuk için mümkün müdür? Savaş, yoksulluk ve sefaletin hâkim olduğu topraklarda çocuk ne kadar çocuk kalabilmektedir?.. Oysa çocuk her yerde her zaman çocuk olmalıdır, çocuk kalmalıdır demiştik; bir çocuk parkta oynarken bir diğeri çöpte bir dilim ekmek aramamalıdır. Bir çocuk en güzel eğitimleri ailesiyle güvenle alırken bir diğeri gelinlikle başka bir aileye satılmamalıdır.
Bu gayeyle Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, sadece bir coğrafyada değil tüm coğrafyalarındaki çocukların eşit hak ve olanaklara sahip olabilmesi adına, 20 Kasım 1989 tarihinde “Çocuk Haklarına Dair Sözleşme” imzalamıştır. O günden bugüne ‘çocuk haklarının korunması’ adına her yıl “20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü” olarak ilan edilmiştir.
Bugün, binlerce çocuk hala eğitim hakkından mahrum bırakılırken, Dünyanın birçok yerinde çocuklar savaşla mücadele ederken ve can verirken, kız çocuğuna bir gelinlik layık görülürken ve hala çocuk işçilerden söz edilirken bizim en büyük mücadelemiz onların haklarının savunulması ve korunması olmalıdır.
Giresun Üniversitesi Görele Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarımı Bölümü olarak yaptığımız tasarım sergileriyle yıllardır toplumdaki bireylerin eşit hak ve özgürlüklerinin önemine değinmeyi hedefliyoruz. Bu hedeflerimiz doğrultusunda, sadece toplumumuzun değil dünyanın en büyük sorunlarından biri olan ‘çocuk hakları’na yönelik mesajlarınızı yine tasarım yoluyla anlatmayı amaçlıyoruz. Çünkü sanatın ve tasarımın toplumsal sorunları anlatmada en güçlü ve en masum dil olduğuna inanıyoruz.
Çıktığımız bu yolda, ‘çocuk haklarının korunması ve savunulması’ adına tüm tasarımcıları tasarımlarıyla sergimize katılmaya davet ediyoruz. Çünkü bugün verilecek her mesaj, çocukların eşit yaşam koşulları ve yaşam hakkı adına bir mücadele olacaktır.
Sergi Düzenleme Kurulu Adına
Ekin Su Kuzu




şartname





1. Sergiye katılım herkese açık ve ücretsizdir.
2. Her tasarımcı en fazla 1 tasarımla başvuru yapabilir.
3. Başvurular goreleguzelsanatlar@gmail.com adresine sadece mail yolu ile yapılacaktır. Bunun dışında başvuru kabul edilmeyecektir.
4. Afiş tasarımları herhangi bir teknikle yapılabilir. Mail yoluyla gönderilecek eserler 50x70 cm. boyutlarında, 300 dpi çözünürlükte ve JPEG formatında olmalıdır.
5. Yollanacak tasarımın dili yalnızca İNGİLİZCE olmalıdır.
6. Tasarımlarda herhangi bir logo, kurum adı veya ticari amaçlı bir görsel yer almamalıdır. Herhangi bir kurumu ya da kişiyi zedeleyici, hedef alan görseller kullanılmamalıdır. Ayrıca, hakaret, öfke vb. unsurlar barındıran tasarımlar değerlendirmeye alınmayacaktır.
7. Sergiye sunulan tasarımların özgün olup daha önce başka bir yerde yayınlanmamış olması gerekmektedir.
8. Jüri üyeleri tarafından tasarımlar çevrimiçi ortamda değerlendirilecektir. Değerlendirme sonucu ‘sergilenecek eserlerin listesi’ belirtilen tarihlerde sitede duyurulacak olup; değerlendirilmeye uygun görülmeyen eserler ile ilgili ayrıca bir mail bilgilendirmesi ya da duyuru yapılmayacaktır.
9. Son teslim tarihinden sonra gönderilen tasarımlar değerlendirmeye alınmayacaktır.
10. İlgili dosyaların isimlendirmesi aşağıda yer alan örnekteki gibi yapılacaktır:
Gönderilen tasarımın adı; tasarımcının adı ve soyadını içermelidir.
Örn: Ad SOYAD.jpeg
11. Tasarımlar 20- 27 Kasım 2024 tarihleri arasında Giresun Can Akengin Sanat Galerisinde ve https://onlyposter.wixsite.com/childrights sitesinde çevrimiçi ortamda sergilenecektir.
12. Ayrıca düzenleme kurulu tarafından seçilen 50 eser fiziki ortamda sergilenecektir. Çevrimiçi ortamda eser sınırı bulunmayacaktır.
13. Sergilenen tüm çalışmalar Giresun Üniversitesi Görele Güzel Sanatlar Fakültesi arşivine dahil edilecektir. Çalışmalar mevcut sergiye ait katalog, sosyal medya vb. mecralarda kullanılacaktır.
14. Fiziki ortamda sergilenecek eserlerin baskıları tarafımızdan alınacak olup daha sonra tüm eserler Giresun Üniversitesi Görele Güzel Sanatlar Fakültesi arşivinde saklanacaktır.
15. Çalışmaları kabul edilen tüm tasarımcılar için sergi web sitesinde dijital katılım belgesi ve dijital katalog yayınlanacaktır.
Önemli Tarihler:
10 Eylül 2024 : Başvuru Başlangıç Tarihi
10 Kasım 2024 : Başvuru Bitiş Tarihi
13 - 15 Kasım 2024 : Jüri Değerlendirme Tarihleri
16 Kasım 2024 : Seçilen Eserlerin Web Sitesinde İlanı
20 Kasım 2024 : Sergi Başlangıç Tarihi
27 Kasım 2024 : Sergi Bitiş Tarihi

juriler




kurullar



Onur Kurulu
Prof. Dr. Yılmaz CAN
Rektör, Giresun Üniversitesi
Prof. Dr. Güven ÖZDEM
Rektör Yrd., Giresun Üniversitesi
Prof. Dr. Hüseyin Şahin
Rektör Yrd., Giresun Üniversitesi
Prof. Dr. Emel UZUNOĞLU
Rektör Yrd., Giresun Üniversitesi
Prof. Dr. Günay KAYA
GGSF Dekan V., Giresun Üniversitesi
Danışma Kurulu
Prof. Dr. İncilay YURDAKUL
Prof. Ata Yakup KAPTAN
Prof. Dr. Seval YAVUZ
Düzenleme Kurulu Başkanı & Küratör
Doç. Seda Nur ATASOY
Düzenleme Kurulu
Doç. Dr. Ekin Su KUZU
Doç. Dr. Bülent POLAT
Doç. Dr. Yunus Türkşad YEĞİN
Dr. Öğr. Üyesi Mesut TANRIKULU
İletişim Kurulu
Kübra AYGÜN
Murat DEMİR
Ayşe Nur KARAKAYALI
Hüseyin YILMAZ
